Området Snickaren får nytt utseende

Snickaren

Bostadsområdet Snickaren ligger i Kinna, de elva fastigheterna uppfördes på 1970-talet och har sammanlagt 315 lägenheter. 2014 beslutade Marks Bostads AB om en upprustning av området.
− Vårt mål var att skapa en fin och trivsam miljö i ett område som hamnat lite på efterkälken, berättar Pär Brundin som är projektledare på Marks Bostads AB. Wikström anlitades i ett tidigt skede för att göra en kostnadsberäkning på energi, rör- och ventilationsinstallationer.

Renoveringen har gjorts i etapper sedan 2015 och beräknas vara klar under 2020. Per-Anders Gustafsson från Wikström har haft ett tätt samarbete med Pär Brundin och tagit fram ramhandlingar för samtliga etapper.
– Vi gjorde noggranna analyser tillsammans och Per-Anders tog fram detaljerade kostnadsberäkningar, berättar Pär. Det utgjorde ett bra grundarbete vilket ledde till att alla förslag på förändringar som presenterades för Marks Bostads AB:s styrelse gick igenom.

Omfattande renoveringsbehov

De över fyrtio år gamla husen byggdes under miljonprogrammet och var i stort behov av upprustning 
− Vi insåg att det krävdes ett omfattande ingrepp, berättar Per-Anders. Fönstren var i dåligt skick och behövde bytas ut och i samband med det rekommenderade vi treglasfönster. 

De gamla fasaderna var av tegel och fuktskadade med en emellanåt bristfällig isolering. Nu har de fått nya fasader och en tilläggsisolering på 250 mm och vindarna har fått ett isoleringslager på 500 mm. Åtgärderna ledde bland annat till en betydande minskning av luftläckage. 
– Nu kan vi mäta den totala energiåtgången och räknar med att den kommer att minska avsevärt. Det är en markant besparing för både miljö och ekonomi. Det har också gett våra hyresgäster ett helt nytt inomhusklimat, säger Pär Brundin. De har fått jämnare temperatur och med det nya ventilationssystemet har inomhusluften blivit mycket bättre.

Tidigare fanns enbart mindre frånluftsfläktar installerad på taket för kök och badrum, nu har varje hus ett eget ventilationsaggregat med återvinning av den uppvärmda frånluften. 

Nya ventilationslösningar 

Tillsammans med en brandkonsult tog Wikström fram en brandskyddslösning för luftbehandlingsinstallationer som utformas så att ett tillfredsställande skydd mot spridning av brandgaser mellan brandceller erhålls. Lösningen skall verifieras med en analytisk dimensionering vilket Wikström har kunskap att utföra. 

Projektet har pågått i fyra års tid och lett till en omfattande kunskapsbank. Varje etapp ger nya lärdomar att ta med in i framtiden påpekar Per-Anders. 
– De första husen fick en utvändigt inbyggd schaktlösning för ventilation till lägenheterna, men i följande etapper har vi valt att placera schakten i trapphuset och använda taket på respektive våningsplan som installationsutrymme. Inne i lägenheterna döljs installationerna väl med en målad gipslösning. 

Med ett digitalt avläsningssystem är såväl vatten- som energiåtgång uppkopplingsbart och kan ses i realtid, och varje hyresgäst betalar bara för sin förbrukning.

Dialog och omsorg

De stora ingreppen har naturligtvis påverkat de boende och Pär Brundin har hållit en löpande dialog med hyresgästerna.
− Det har fungerat jättebra. Vi kommer väldigt bra överens och det är en nästan överraskande hög tolerans för byggljud och liknande, berättar han. Vi har dessutom satt upp höga krav för oss själva. Vi får bara vistas femton dagar i en lägenhet under sex veckors tid. Vår målsättning är att ombyggnaden ska störa våra hyresgäster så lite som möjligt. Jag tror också att arbetet i ramhandlingsskedet och det goda resultatet bidrar. Människor märker att det blir bättre.

Tillfredställande resultat

− För mig som projektledare har Per-Anders och Wikström varit en stor hjälp, berättar Pär. I den här sista etappen har Wikström tagit fram detaljhandlingar och varit projektledare för de lokala entreprenörernas konsultgrupp. Det är väldigt
många olika trådar att hålla i under ett sådant här projekt och att då kunna lita på att en expert hanterar vissa bitar är väldigt smidigt.

De nya fasaderna är moderna med inslag av trä som hommage till områdets namn. Tvättstugan som förut låg i källaren på varje fastighet har flyttat ut till en gemensam byggnad på gården för ökad interaktion mellan hyresgäster och ligger vackert
inramad mellan nyplanterade rabatter. I anslutning till bostadsområdet har Marks Bostad även byggt Kinnas största lekplats intill en av stadens badplatser. Tillsammans skapas en helhet med livskvalitet i fokus.