Studieresa till Florens

Wikström hade turen att fånga Florens i allra vackraste vårväder när det blev dags för studieresa i slutet av april. Det var välfyllda dagar med såväl konferens som flera spännande studiebesök, men vi hann såklart även ta en närmare titt på staden och smaka på det italienska köket.

Ett av studiebesöken gick till det nybyggda operahuset, och bilden ovan är tagen på en utomhusscen på taket som rymmer 2200 besökare. Utsikten därifrån var fantastisk!

Florens är operans födelsestad och har rötter ända till början av 1600-talet, men det var tydligen inte okomplicerat att få bygga en ny opera i en så pass historisk stad och enligt uppgift tog det tjugo års debatt och sju års byggprocess innan fastigheten slutligen kunde tas i bruk. Vi fick en noggrann titt på slutresultatet och tycker nog att florentinarna borde kunna känna sig nöjda.

Mycket energi och planering har använts för att få akustiken perfekt, vilket vi också fick ett smakprov på medan vi var på plats och kunde smyglyssna på repetitionerna av den kommande föreställningen Don Carlo av Verdi. 

Arkitekten som ritat operahuset heter Paolo Desideri.