Wallenstam och Wikström i utvecklande samarbete

Göteborgs stad storsatsar med projektet BoStad 2021 för att bygga 7 000 nya lägenheter fram till 400-årsjubiléet år 2021. Projektet är unikt i sitt slag och för första gången samverkar Göteborgs stad med ett stort antal byggaktörer där Wallenstam är en av dem. 

I sin affärsplan för åren 2013–2018 har Wallenstam planerat för att bygga 7 500 nya lägenheter i sina regioner. 
– Det är ett ambitiöst mål och vi är på god väg, säger Bengt Lindegran som är gruppchef för nyproduktion av bostäder i Göteborg. Vår samverkan i BoStad 2021 i Göteborg skapar goda förutsättningar.

Flera projekt under byggnation

I dagsläget pågår inflyttning i området Stallbacken i Mölndal. När samtliga fastigheter är färdigbyggda förvaltar Wallenstam totalt nästan 470 nya hyresrätter i området. Volrat Thamsgatan i Johanneberg är ännu ett projekt som är under byggnation och fler områden väntar på byggstart såsom Carlandersplatsen, Godhems Backe i Majorna och Kallebäcks Terrasser berättar Anna Landmér, gruppchef projektering. I sina byggprojekt samarbetar Wallenstam med en rad konsulter inom olika professioner, en av dem är Wikström som projekterar el och VVS.

Projekterar el och VVS

Wikström har ett mångårigt och gott samarbete med Wallenstam när det gäller kommersiella fastigheter, 2016 kom också en förfrågan om Wikström ville delta i delar av bostadsproduktionen. Med tanke på det stora antal lägenheter som ska byggas arbetar två konsulter dedikerat med Wallenstams byggprojekt; Hannes Andersson projekterar VVS medan Kenneth Westholm projekterar elinstallationer. 
– Det är en stor fördel att Kenneth och Hannes arbetar på samma företag och stämmer av under hela projekteringstiden, säger Anna Landmér. Det underlättar arbetet för oss. Vi har ett nära samarbete och de är lyhörda för våra krav. 

Målet är miljöbyggnad silver 

Målet är att samtliga nya projekt ska klara miljöbyggnad silver, det ställer en rad specifika krav och Wallenstam har satt tydliga ramar för installationerna. Det är både ett utvecklande och utmanande arbete säger Hannes Andersson. 
– Vi har utgått ifrån att Wallenstam har egen vindkraft som försörjer alla deras fastigheter och bland annat utvecklat energieffektiva lösningar med värmepumpar och stora ackumulatortankar med hög verkningsgrad.

Även elinstallationerna har konstruerats utifrån höga miljökrav med LED-belysning och styrning i alla allmänna ytor för att minska antalet watt. Wallenstam har också utvecklat en effektiv planlösning som förstärker miljöaspekten berättar Bengt Lindegran. 
– Välutnyttjade kvadratmeter ger lägre bygg- och driftskostnader och därmed lägre hyror. Något som ligger helt i linje med vår filosofi; att bygga hållbara och effektiva bostäder till en rimlig kostnad förbåde oss och hyresgästen.