Miljöcertifiering

Miljöcertifiering är ett verktyg som möjliggör en objektiv bedömning av hur miljömässigt hållbar en byggnad är. Genom den får våra kunder ett kvitto på att deras byggnader håller hög kvalité både gällande inomhusmiljö och yttre miljöpåverkan, såväl vid nybyggnation som i befintliga fastigheter. Miljöcertifieringen bidrar till att fastigheten blir mer attraktiv och får ett ökat värde på marknaden.

​​​​​​​Våra miljösamordnare certifierar både större och mindre byggnader såsom bostäder, kontor, skolor m.m.

Som medlem i Sweden Green Building Council är vi ständigt uppdaterade med information gällande de olika systemen. Vi utför och stöttar fastighetsägare vid certifiering av byggnader enligt Miljöbyggnad, BREEAM och LEED certifieringar.
  • Miljöbyggnad ägs och utvecklas av SGBC och är det mest använda miljöcertifieringssystemet för byggnader i Sverige. Majoriteten av certifieringarna som Wikström gör sker inom just Miljöbyggnad 4.0 och Miljöbyggnad iDrift. Läs mer om dessa nedan.

  • BREEAM (BRE Environmental Assessment Method) är ett miljöcertifieringssystem från Storbritannien, utvecklat och administrerat av the Building Research Establishment (BRE). Med BREEAM-SE går det att certifiera enligt svenska regler och standarder, men samtidigt få en byggnad som går att jämföra internationellt.
    ​​​​​​​
  • LEED är utvecklat av U.S. Green Building Council och är ett globalt certifieringssystem som utvecklats för den internationella marknaden.

För mer information om miljöcertifiering kontakta:

Joakim Ström

​​​​​​​031-707 23 11 ​​​​​​​​​​​​​
(om du föredrar att maila
skriver vi våra mailadresser fornamn.efternamn@wikstromab.se)

Miljöbyggnad 4.0

Omfattar certifiering av nybyggnation och byggnader som är max 3 år

Certifieringen omfattar byggnadens energi, klimatpåverkan, inom- och utomhusmiljö och cirkularitet. Prestanda respektive miljöegenskaper avgör om byggnaden får betyget Brons Silver eller Guld.

Varför Miljöbyggnad?
Det finns många fördelar med en certifiering i Miljöbyggnad, bland annat optimerar man driftkostnaderna, ökar byggnadens hållbarhetsprestanda och kan möjliggöra grön finansiering.

Miljöbyggnadssamordnare
För att underlätta certifieringsprocessen rekommenderas att man har med en certifierad miljöbyggnadsamordnare i sitt projekt. Då får fastighetsägaren stöd av en person som är utbildad i hur systemet fungerar, vilka indikatorer som behöver analyseras, redovisas och bedömas. 

Wikström har flera certifierade miljöbyggnadssamordnare med dokumenterad erfarenhet av att certifiera både nyproducerade byggnader och ombyggnationer. Vi har den kompetens som krävs för att utföra de flesta beräkningar som krävs under processen.

Miljöbyggnad iDrift (MBiD)

För certifiering av byggnader som är äldre än 3 år

SGBC har tagit fram Miljöbyggnad iDrift (MBiD 2.0) för att förbättra byggnader i drift som är äldre än 3 år. Certifieringen ska driva arbetet med hållbara byggnader och förvaltning samt vägleda till relevanta miljöåtgärder.

Certifieringen omfattar: inomhusmiljö, hälsa, klimatpåverkan, resurser och skick. Dessa fem områden innefattar 15 indikatorer som definierar olika delar av byggnaden, driften och förvaltningen. Under varje indikator finns en eller flera obligatoriska och valbara kriterier.

För att uppnå de olika betygsnivåerna, Brons, Silver och Guld ska alla tillämpbara obligatoriska kriterier, samt ett visst antal valfria poäng godkännas för respektive nivå.

Varför Miljöbyggnad iDrift?
En certifiering i MBiD är en kvalitetsstämpel som kan höja värdet på fastigheten samt göra det lättare att attrahera hyresgäster med hållbarhetsprofil. Den kan även öppna möjligheter för förmånlig finansiering såsom gröna lån hos vissa banker.

Vilka byggnader är aktuella?
Nyare byggnader uppfyller mest troligt tillräckligt många kriterier för att enklare nå uppsatt betygsnivå, medan äldre byggnader kan behöva mer inventeringsarbete och ev åtgärder för att nå dit. I en
byggnad där det finns bra dokumentation och förvaltning kan vissa kriterier verifieras utan fysisk inventering.

Miljöbyggnadssamordnare MBiD
För att underlätta certifieringsprocessen rekommenderas att man har med en certifierad miljöbyggnadsamordnare i sitt projekt. Då får fastighetsägaren stöd av en person som är utbildad i hur systemet fungerar, vilka indikatorer som behöver inventeras, analyseras, redovisas och bedömas.

Wikström har flera certifierade miljöbyggnadssamordnare med kompetens inom MBiD.